Met de aangescherpte maatregelen wordt de eventbranche wederom in het hart geraakt! Waar het voor ondernemers en freelancers een uitdaging is om de komende tijd goed door te komen, zijn er ook verenigingen en individuen die zich dagelijks inzetten om de branche en overheid zo goed mogelijk te laten samenwerken om zo snel mogelijk weer echte live events toe te laten zoals we die kennen.
Zo ook Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers. We gingen met haar in gesprek en werden aangenaam meegenomen in haar strijdvaardigheid voor onze branche!
Hoe gaat het met je?
“Lastige vraag om te beantwoorden. Qua gezondheid goed, maar zakelijk gezien is het heel intensief. Zowel qua hoeveelheid werk bij Ahoy en de Alliantie als qua vooruitzicht voor onze branche.”
Wat is er sinds de coronacrisis gebeurd?
“Na de toenemende stroom berichten uit China, hebben we begin februari voor het eerst ons Crisis Management Team (CMT) bij elkaar gehaald om ons voor te bereiden op wat mogelijk komen ging.
Van hypothetische vragen ging het naar realistische vragen. Zo vond in februari het ABN AMRO World Tennis Tournament plaats, maar zonder Chinese spelers en met her en der handgels. Na de persconferentie op 12 maart ging alles uit de agenda en was het alle hens aan dek, zoals voor iedereen natuurlijk in de branche.”
Waar lag op dat moment voor jou de focus?
“Allereerst op acuut crisismanagement. Dus het verplaatsen van events naar nieuwe data met de collega’s en zorgen dat medewerkers goed vanuit huis konden doorwerken et cetera.
En daarnaast lag het op persoonlijk vlak vooral op de zorg dat ik hier ook zonder adrelinerush doorheen kon gaan. Dus goed slapen, goed eten en goed sporten. In het begin dacht ik namelijk dat het North Sea Jazz Festival in juli vast en zeker door zou gaan, maar al snel bleek dat het veel langer ging duren.”
Wanneer had je het gevoel dat het nog lang ging duren?
“Dat was toen Hugo de Jonge half mei een brief naar de Tweede Kamer stuurde met daarin de melding dat grote events pas weer mochten plaatsvinden als er een vaccin is. Dat bracht enkele inzichten.
Als eerste het besef dat de overheid ervan uitgaat dat dit nog heel lang gaat duren. Ten tweede dat de overheid ons lot als branche en totale maatschappij in handen leek te leggen van een vaccin. En ten derde dat er met een kanon op events werd geschoten, terwijl er zoveel verschillende risicoprofielen per type event zijn.”
En toen zijn jullie als branche verenigd in de Alliantie van Evenementenbouwers?
“Dat speelde inderdaad ook in het voorjaar, we zijn met zo’n dertig brancheverenigingen uit de sport-, cultuur- en entertainmentbranche bij elkaar gekomen om als één geluid richting de overheid te kunnen optrekken samen met het Eventplatform namens de markt voor zakelijke evenementen.
Er waren namelijk een aantal thema’s die sterk aandacht nodig hadden: financiële steun voor de branche, duidelijkheid over wat er wel en niet kan per type event en de mogelijkheid om pilots en testevents te organiseren zodat we kunnen laten zien dat events veiliger zijn dan men nu vreest. Die thema’s zijn nog steeds zeer relevant.”
Verschillen de agendapunten van de Alliantie met die van het Eventplatform?
“Nee, we trekken daarin vol met elkaar op, ook in de samenwerking vanuit Fieldlab Evenementen. Wel zijn er natuurlijk accent-verschillen zoals verschillende seizoenspatronen in delen van de sector. Maar voor zowel de Alliantie als het Eventplatform geldt bijvoorbeeld dat een agendapunt zoals een ‘TVL zonder maximum’ voor toeleverende bedrijven met hoge kapitaalslasten belangrijk is, omdat we anders de ruggengraat van de sector verliezen, terwijl de ribben [de kleinere bedrijven] het zouden redden.”
Jullie hebben begin september een brief geschreven naar de overheid met daarin een reactie op de voorgestelde steunpakketten. Hebben jullie al een reactie ontvangen?
“We zijn met ze in gesprek. Echter is de situatie inmiddels weer volledig veranderd. Door de verzwaarde maatregelen zijn we weer terug bij af. De premier gaf vorige week in het plenaire debat aan te willen kijken naar sectorspecifieke steun, in het bijzonder voor de evenementen en culturele sector. Daarover zijn we nu met de overheid in gesprek. Want het vertrouwen bij organisatoren en de mogelijkheid om risico’s aan te gaan om evenementen voor te bereiden, is weg zonder perspectief de komende tijd.”
“Twee belangrijke punten zijn de opzet van een verzekeringsfonds voor de organisatie van events en het toelaten van sneltests.”
“Zonder fonds durft in deze tijd namelijk niemand meer een verplichting aan te gaan. Daarnaast voelen we vanuit de maatschappij dat men behoefte heeft aan afleiding en vertier. Met sneltests kunnen we dat hopelijk op een veilige manier verzorgen. We zijn toegevoegd aan het sneltestprogramma van VWS, waarin wordt gekeken welke tests het beste werken voor de branche, welke protocollen daarvoor gelden et cetera. Daar willen we heel veel energie in stoppen want dat kan de gamechanger zijn om in het voorjaar weer events te kunnen draaien.”
Hoe kijk je aan tegen een vaccin?
“Veel medici en wetenschappers waarschuwen ervoor om niet alle ballen op het vaccin te leggen. Als het namelijk niet op korte termijn voorhanden is, moet je niet het hele beleid daar op af stemmen. Dat denk ik persoonlijk ook. Er moet naar alternatieven gekeken worden. Niet zozeer voor onze branche alleen, maar voor de gehele maatschappij en de economie.”
Hoe reageert de overheid op de toenemende mate illegale feesten?
“Ze zien dat wij als branche ervaring hebben met crowd management en veiligheid voor onze bezoekers. Op dit moment is er bij de overheid echter helaas veel zorg en voorzichtigheid. Terwijl we echt vooruit moeten kijken, ook naar scenario’s waarin geen vaccin voorkomt. De economie moet weer open en mensen moeten kunnen ontspannen en afleiding zoeken.”
We schreven vorige week over een festival in China voor 7.000 gasten per dag. Kijken jullie ook naar die ontwikkelingen?
“Absoluut, en die berichten zijn hoopvol. Maar het coronabeleid wat in China prima binnen de cultuur past, zou hier niet werken. Elk land maakt zijn eigen afweging in wat belangrijk is, zoals bij ons het zo lang mogelijk open laten van de scholen. Ik geloof wel dat met sneltests en temperatuur meten je het risico van besmettingen tot een minimum kunt beperken”
“Je moet ook reëel zijn: in een voetbalstadion met 55.000 bezoekers hebben die niet allemaal met elkaar contact. Enkel met een klein groepje gasten bij een toiletgroep, de ingang of foodcourts.”
Wat staat er de komende maanden te gebeuren?
“Iedereen snapt dat 2020 en een deel van 2021 verloren is. Ook als morgen alle maatregelen stoppen. We zijn geen horecabedrijf dat de deur opendoet en weer geld kan verdienen; er is maandenlange voorbereidingstijd nodig. Om perspectief te hebben om überhaupt te kunnen overleven moeten we in januari/februari het gevoel krijgen of sneltests de oplossing zijn om grote events zonder de anderhalve meter-regel te organiseren. Want met die beperking is het einde oefening voor veel publieksevents.”
Is bij de overheid bekend hoe belangrijk de expertise op eventgebied in Nederland is voor de rest van de wereld?
“Dat proberen we continu bij hen op het netvlies te krijgen. Daarbij geven we ook echt de economische waarde van onze branche aan. We zijn in Nederland op productie, innovatie en efficiëntie, wereldwijd ongeëvenaard. Nederlandse toeleveranciers zijn in de hele wereld betrokken bij mondiale producties, van dancefestivals tot de Olympische Spelen.
Daarnaast is 2021 een heel belangrijk jaar voor Nederland met het aankomende Eurovisie Songfestival, de F1 in Zandvoort, de Invictus Games en het EK voetbal. Daar kijken een half miljard kijkers naar, wat een geweldig visitekaartje voor Nederland is richting de hele wereld. En zeg eerlijk; het kijkt op tv echt leuker als er volle tribunes zijn.”
Wat betekent dit op de lange termijn voor events?
“Deze crisis is de bevestiging van het belang van onze branche. Ik kan mij voorstellen dat hybride events here to stay zijn, met name voor zakelijke events. Voor een concert of festival wil je toch echt die energie live beleven. Wat dat betreft blijft de basis toch echt live, en is een hybride model een mooie add on. Op de korte termijn, met de huidige technieken, gaat een digitaal event live nooit vervangen. Wat dat betreft ben ik wel benieuwd naar de ontwikkelingen, met name op AR- en VR-gebied op langere termijn.”
Wat zou je tegen jouw collega’s in de branche willen zeggen?
“Het klinkt cliché, maar het is echt zo; ga samenwerken. Zoek elkaar op. Doe kennis op vanuit het buitenland, leer van elkaar en blijf bewegen, hoe klein de stapjes ook zijn. En blijf de boodschap verkondigen dat deze sector van cruciaal belang is voor de maatschappij. Er kan namelijk veel meer dan waar iedereen bang voor is. En 0% risico bestaat niet in het leven. Laten we dus events organiseren met een zo’n laag mogelijk risico op besmettingen en volgens mij is dat heel goed mogelijk.”