Carlijn Lindemulder (ADE Green): “De samenwerkingen, die zijn echt nieuw!”

Duurzaamheidspionier deelt haar vroegste inspiratie en laatste insights

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Carlijn-Lindemulder-duurzaamheid-person-of-interest-1200x801

Wie aan verduurzaming van events denkt, denkt al gauw aan Carlijn Lindemulder, mede-eigenaar en duurzaamheidsexpert bij Green Events International. Ze organiseert ADE Green en adviseert organisatoren in binnen- en buitenland over verduurzaming van evenementen. Hiervoor werkte Carlijn jarenlang bij ID&T als Hoofd Duurzaamheid. Ze zette de duurzaamheidstak van het dancebedrijf op de kaart op een moment dat die kaart eigenlijk nog niet bestond en de methodes om events te verduurzamen nog niet in kaart waren gebracht. Een pionier, in hart en nieren!

Wat is jouw grootste inspiratie?

“Het begon voor mij allemaal met Boom Festival in Portugal, dat wordt op een ongelooflijk mooie manier georganiseerd. Alles begint bij hen met duurzaamheid, vanuit daar nemen ze al hun beslissingen. Daarop bouwen ze verder. Dat is in mijn werk altijd een grote bron van inspiratie geweest.”

Hoe ben je aan dat werk begonnen?

“Na mijn studie politicologie hielp ik Coolpolitics met het organiseren van debatten over politiek op festivals en voor MTV. Toen ik werd gevraagd door ID&T om het bedrijf te verduurzamen, heb ik wel even getwijfeld. Ik hield me met Coolpolitics natuurlijk al bezig met maatschappelijke thema’s en jongerencultuur, maar ik wist eerlijk gezegd nog niet veel over duurzaamheid. En er was nog niet zoveel kennis, want ID&T was de eerste organisator die dat op grootschalige events wilde aangaan. Ik heb me toen aangesloten bij een kleine groep organisatoren uit Europa die hier mee bezig waren en kennis deelden. Zo zijn we met vallen en opstaan begonnen om events te verduurzamen.”

(minuut 5:23)

Waarin heeft de branche inmiddels de grootste stappen gemaakt?

“In de bereidheid om samen te werken aan oplossingen. Bij ID&T merkte ik al gauw dat je voor verduurzaming iedereen nodig hebt: organisatoren, leveranciers, bezoekers, overheden, enzovoorts. Dat was dan ook de reden om ADE Green op te zetten, om alle partijen bij elkaar te brengen, het thema op de kaart te zetten en de dialoog aan te gaan. Die beoogde samenwerking vindt nu op grote schaal plaats en dat is echt nieuw! Zelfs ‘concurrerende’ festivals zoeken elkaar op om samen in te kopen. Of neem bijvoorbeeld de Plastic Promise en de Green Deal voor afvalvrije festivals, daar doen echt veel partijen aan mee. De Gemeente Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn allemaal aan het investeren in vaste stroomaansluitingen voor evenementen. Ook op food gebied begint echt beweging te komen, met grote festivals die kiezen voor een menu zonder vlees. En waar ADE Green begon als klein programmaonderdeel in een achterafzaaltje, bieden we tegenwoordig een breed dagprogramma aan in het DeLaMar-theater, de hoofdlocatie van de ADE conferentie. De belangstelling is dus groter dan ooit!” 

Foto: Jorn Baars © Foto: Jorn Baars ©

Heb jij nog tips voor organisatoren, wat mogen ze op ADE Green echt niet missen?

“Ik zou zeker bij ons innovatiepanel gaan kijken. Hier worden zeven duurzame innovaties gepresenteerd die al op festivals zijn getest en die je dus meteen kan inzetten op je eigen evenement. Die innovaties zijn heel divers, van een opzetstuk voor een rolstoel om festivalgangers bij mindervaliden te laten aanschuiven tot generatoren die draaien op waterstof. Ook is er een app waarmee je de CO2-impact van je voedselaanbod kunt berekenen. Daarover gesproken, het panel over food impact is net zo relevant. Hierin bespreken we concrete maatregelen die je als organisator kan nemen om het milieu-impact van je catering terug te dringen. Ook organiseren we een workshop over Sustainable Event Management waar je je kennis kan opfrissen over duurzaam organiseren. Wil je jouw event afvalvrij organiseren, schrijf je dan in voor de exclusieve workshop “Designing out” Event Waste. We gaan hier echt de diepte in, daarom zijn er maar 12 plekken.”

En heb je nog inspiratie voor organisatoren die niet naar ADE Green komen?

“Op dit moment ben ik zeer geïnspireerd door schrijvers als Daniel Christian Wahl van Designing Regenerative Cultures en Mac Macartney van The Children’s Fire (die niet geheel toevallig ook op ADE Green komt spreken, haha!). En natuurlijk Kate Raworth van de Donut Economie. Als geschoold econoom pleit ze in haar boek voor een nieuw economisch model dat niet gebaseerd is op groei maar op balans. Het vat zich het beste zo samen: ‘De hedendaagse uitdaging van de mensheid is om tegemoet te komen aan de behoeften van iedereen, binnen de mogelijkheden van de planeet.’ Ik geloof dat evenementen een goed speelveld zijn om deze uitdaging aan te gaan, zeker als je ze ziet als kans om te experimenteren met nieuwe vormen van samenzijn. Evenementen zijn tijdelijk en vinden plaats in een gecontroleerde omgeving. Dat maakt het mogelijk om nieuwe dingen uit te proberen en ze als meetbaar experiment te evalueren dat je bij de volgende editie kunt herhalen. Bovendien staan mensen op evenementen meer open om iets uit te proberen dan in hun dagelijks leven. Die openheid en dat contact biedt interessante kansen om met alle betrokkenen een nieuwe manier van samenleven uit te vinden.”

ade green - duurzaamheid - keynote - presentatie 2 Foto: Green Events
ade green - duurzaamheid - keynote - presentatie 3 Foto: Green Events
ade green - duurzaamheid - keynote - presentatie 1 Foto: Green Events