Venues

Rotterdam Ahoy blijft continu innoveren en verduurzamen

Binnenkort wordt 30 miljoen liter regenwater hergebruikt

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Behalve een podium voor wereldsterren, topsporters en grote beurzen heeft Rotterdam Ahoy ook een congrescentrum: Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC). Het state-of-the-art congrescentrum telt 35 verschillende zalen, een indrukwekkend auditorium (RTM Stage), ruime foyers en staat direct in verbinding met 30.000 m2 beurs- en evenementenhallen. 

Ahoy takes the lead in sustainability en werkt op verschillende manieren samen met partners en klanten aan een duurzame toekomst. Een recente ontwikkeling is de aanleg van een urban waterbuffer die komende herfst in gebruik wordt genomen.

Bewuste keuze voor een klimaatbewuste venue

Met 2,3 miljoen bezoekers per jaar voelt Rotterdam Ahoy de noodzaak en verantwoordelijkheid om gasten, bedrijven en eventplanners bewust te maken van de gezamenlijke impact op het milieu. Gelukkig kiezen organisaties ook vaker voor een klimaatbewuste eventlocatie.

Om die redenen is duurzaamheid in elk facet van de bedrijfsvoering van Ahoy verankerd. Zo is het gebouw volledig gasloos. Daarnaast verbruikt ze 100% duurzame energie, onder andere door de 5.442 zonnepanelen op het dak. Een mossedumdak van 1.713 m2 vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar verbetert ook de isolatie. Ook op andere gebieden, zoals afvalbeheer, mobiliteit en watergebruik, strekken de initiatieven rondom duurzaamheid zich uit.

Continu blijven vernieuwen

Deze duurzaamheidsinitiatieven hebben tastbare resultaten opgeleverd. Verminderd energieverbruik, strategieën voor afvalvermindering en de adoptie van milieuvriendelijke initiatieven hebben de milieu-impact van de locatie aanzienlijk verminderd. Ook in de toekomst blijft Ahoy steeds vernieuwen en de strategie verfijnen, om opdrachtgevers een optimale event experience te bieden én om voortdurende duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken.

Bijdrage aan een duurzaam en weerbestendig Rotterdam

De urban waterbuffer is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. Het maakt de stad niet alleen weerbaarder en krachtiger tegen klimaatverandering, maar zorgt er ook voor dat deze eventlocatie nog duurzamer wordt.

Kitty van Dongen, CFO van Rotterdam Ahoy: “We werken op vele manieren aan de verduurzaming van de activiteiten van Rotterdam Ahoy. De aanleg van deze urban waterbuffer is een volgende stap naar een duurzame toekomst. We zijn blij dat we dit in samenwerking met Hart van Zuid, Heijmans, de gemeente Rotterdam en onze schoonmaakpartner Vebego kunnen realiseren.” 

Als de waterbuffer in oktober 2024 volledig in bedrijf is, kan jaarlijks tot 30 miljoen liter regenwater worden hergebruikt. Rotterdam Ahoy gaat een deel daarvan gebruiken voor het wassen van de ramen en het schoonmaken van vloeren. In de toekomst zal het water ook gebruikt worden voor het doorspoelen van de toiletten van de geplande bioscoop en het schoonmaken van de parkeergarage die momenteel in aanbouw is. Nice! 

We kijken uit naar deze (en ongetwijfeld in de toekomst nog veel meer) duurzame ontwikkeling(en). Chapeau Rotterdam Ahoy voor deze visie.

Beeld: Rotterdam Ahoy, Martens Media